Συμβουλευτική για γονείς

(για επαγγελματίες ψυχικής υγείας)

Ο κλάδος αυτός της συμβουλευτικής απευθύνεται σε Συμβούλους που θα ήθελαν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν οι γονείς στην άσκηση του ρόλου τους.

Καθημερινά, οι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με διλήμματα σε σχέση με το μεγάλωμα των παιδιών τους.
Δεν είναι πλέον σπάνιο να χρειαστούν τη βοήθεια ενός ειδικού που είτε σε μορφή ομάδας, είτε σε προσωπικές συνεδρίες, θα τους κατευθύνει στο μεγάλωμα ενός ελεύθερου ανθρώπου.

Ακόμη, οι Σύμβουλοι θα αποκτήσουν την υποδομή σε γνωσιακό και βιωματικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των αναγκών που προκύπτουν σε περιπτώσεις παραβατικών εφήβων μέσα από τις αλλαγές των συμπεριφορών των γονέων.

Θέματα Εκπαίδευσης:

 1. Οικογενειακός αστερισμός
  Η θέση που κατέχει ο κάθε άνθρωπος στην οικογένειά του (1ο, 2ο μεσαίο παιδί, μοναχοπαίδι) είναι το σημείο απ' όπου παρατηρεί τη ζωή. Από τη θέση αυτή αρχίζουν οι πρώτες εγγραφές που διαμορφώνονται σε πεποιθήσεις. Ο Σύμβουλος θα οδηγηθεί να κατανοήσει τη σημαντική αυτή προοπτική ώστε να διευκολύνει τον γονιό να επέμβει στις ήδη διαμορφωμένες μη λειτουργικές πεποιθήσεις του παιδιού του.
 2. Ενθάρρυνση και η διαφορά της από τον έπαινο
  Συχνά αυτά τα δύο συγχέονται και έτσι οδηγείται ο εκπαιδευόμενος άνθρωπος (το παιδί) να λειτουργεί με στόχο το κέρδος, πράγμα που οδηγεί στη ματαιοδοξία, την αλαζονεία, την τελειομανία ή την παραίτηση.
 3. Φυσικές και λογικές συνέπειες στη θέση των αμοιβών και της τιμωρίας
  Οι αμοιβές και οι τιμωρίες μοιάζει να είναι ακόμη τα εργαλεία του γονιού, έχοντας σαν στόχο την πειθαρχία και την ορθή συμπεριφορά του παιδιού του. Μέθοδοι απολύτως απηρχαιωμένοι που οδηγούν στην αντιπαράθεση παιδιού - γονιού και στη σύγκρουση. Μαθαίνοντας την εφαρμογή των συνεπειών (φυσικών και λογικών), το τοπίο ξεκαθαρίζει και για τον γονιό και για το παιδί.
 4. Οι στόχοι της λανθασμένης συμπεριφοράς του παιδιού
  Στην ενότητα αυτή, ο Σύμβουλος μαθαίνει να διευκολύνει τον γονιό να αντιλαμβάνεται τον στόχο της συμπεριφοράς του παιδιού του, αναγνωρίζοντας -ο γονιός- το δικό του συναίσθημα. Αφού το αναγνωρίσει, μπαίνει σε διορθωτικές συμπεριφορές και το παιδί οδηγείται σε αλλαγές.
 5. Έργα και όχι λόγια
  Συχνά, οι γονείς εμπλέκονται σε λεκτικές αντιπαραθέσεις -κηρύγματα και συμβουλές, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Ο Σύμβουλος εκπαιδεύεται να διευκολύνει τον γονιό να αντισταθεί στα λόγια και να περάσει στα έργα.
 6. Κοινωνικό ενδιαφέρον
  Το κοινωνικό σύστημα θα ήταν διαφορετικό αν τα μέλη του αντιλαμβάνονταν πόσο σημαντική είναι η προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο. Ο Σύμβουλος μαθαίνει τις μεθόδους εκείνες που απαιτούνται ώστε να διευκολυνθεί ο γονιός να κατανοήσει τη σημαντικότητα της εκπαίδευσης του παιδιού του στο τόσο καίριο αυτό θέμα.
 7. Όρια
  Γιατί είναι σημαντικό να μπαίνουν όρια στα παιδιά όσο πιο νωρίς γίνεται
 8. Συναισθηματική νοημοσύνη κ.ά.
  Αν οι άνθρωποι εστιάζονταν στο τι αισθάνονται και όχι στο τι σκέφτονται, μεγάλος αριθμός πεποιθήσεων θα άλλαζε και μαζί τους και οι συνθήκες της βίωσής μας.

Οι ενότητες -συνολικά 9- θα αναπτυχθούν θεωρητικά και βιωματικά.

Σημαντική ενότητα για τον Σύμβουλο που επιθυμεί να είναι βοηθητικός σε γονείς.

Χαρακτηριστικά Σεμιναρίου:

Υπεύθυνη Προγράμματος: Μαρία Κανά
Διδάσκοντες: Ερατώ Χατζημιχαλάκη, Μαρία Κανά
Έναρξη Προγράμματος: Οκτώβριος
Λήξη Προγράμματος: Ιούνιος
Ανώτατος αριθμός φοιτητών: 25 άτομα
Κατώτατος αριθμός φοιτητών: 15 άτομα
Ημερομηνίες: 15-16/10, 12-13/11,10-11/12, 14-15/1, 11-12/2, 10-11/3, 7-8/4, 12-13/5, 16-17/6
Ημέρες Παρακολούθησης: Σαββατοκύριακα: 10:30π.μ. - 3:00μ.μ
Τιμή συμμετοχής: Εγγραφή: 50 € Δίδακτρα: 950 € σε τρεις δόσεις (Οκτώβριο-Ιανουάριο-Απρίλιο) ή με πιστωτική κάρτα σε 10 άτοκες δόσεις.
Design & Consulting byArtisticWeb :: Web Solutions